Contacteaza-ne: 0770 549 357

Raportul calitate-pret

Posted by on

   Uneori, oamenii descoperă  KWEAR și sunt surprinși de prețurile încălțămintei. Înțeleg foarte bine că această încălțăminte nu se încadrează în bugetul lor, ceea ce nu reprezintă o problemă în adevăratul sens al cuvântului.

                                     

   Orice aș scrie aici, această situație nu se va schimba si ei nu vor deveni clienți KWEAR, însă  aceste nelămuriri/ comentarii ale oamenilor, m-au făcut să-mi dau seama ca exista o lipsa mare de informare in ceea ce priveste raportul calitate-pret si suntem limitati la a asocia pretul cu brandul. 

Un comentariu amuzant a fost: "Incaltamintea este prea scumpa, pe banii aia cumperi originali." :))
Doresc sincer să scriu câteva cuvinte despre motivul pentru care încălțămintea pentru copii de calitate bună este mai scumpă, dar de asemenea doresc să mă axez și pe ce se întâmplă dacă achiziționezi o pereche.

   Am zis câteva cuvinte, dar de fapt o să fie doar două: muncă și materiale

   Prima întrebare la care trebuie să ne gândim în momentul în care credem că ceva e prea scump este următoarea: Cine muncește pentru produsul acesta (o pereche de încălțăminte) sau unde se produce și câți oameni/cate utilaje sunt implicate în producție?

   "Made in China", "Made in Vietnam", "Made in Sri Lanka" nu semnalează  calitate mai puțin bună, ci prețul scăzut al mâinii de lucru.

   Cumpărând produsele care vin din țările asiatice încurajăm producția în afara Europei, salariile mici și produsele standardizate global.

   Având în vedere poziția noastră în Uniunea Europeană, cred că nu ne dorim să rămânem fără  producție și să fim angajați cu salarii mai mici decât restul lumii, chiar șomeri.

   Afacerile din prezent nu au limite și devin lipsite de scrupule, profitând de mâna de lucru extrem de ieftină din diferite regiuni geografice. Toate astea ca să ne livreze o bluză de marcă cu 9.99 lei și să fim fericiți.

   Este important să conștientizăm impactul pe care il au  alegerile noastre. În loc să încurajăm produsele ieftine, poate ne putem gândi cum să creștem veniturile noastre ca să ne permitem ceva mai bun și produs mai aproape de noi. Nu vi se pare absurd? Local a devenit un lux.

   Așa că dacă îți pasă de acest aspect în același mod cum îmi pasă mie, verifică din când în când produsele importate din țările în curs de dezvoltare și care au semnul Fairtrade, pentru a te asigura că drepturile producătorului sunt respectate. Fairtrade este o fundație care ajută producătorii din țările în curs de dezvoltare să obțină condiții mai bune pentru comerț (prețuri mai bune, condiții decente de lucru, sustenabilitate locală, etc).

   Nu cred că putem sau că ar trebui să renunțăm la importurile din Asia, însă ar trebui să echilibrăm oferta și să avem în vedere impactul alegerii noastre la următoarea achiziție.

   Încălțămintea comercializata de noi este produsă în EU. Pentru producția ei s-a înființat o fabrică care în momentul de față are peste 1000 de angajați.

   „Fabrica s-a concentrat întotdeauna mai degrabă pe mâinile îndemânatice ale muncitorilor săi, motiv pentru care au investit în masini moderne pentru producție manuală, decât pe automatizare. Se consideră că este necesar să beneficiezi de pe urma cunoștințelor și îndemânării angajaților, ceea ce nicio mașină nu poate întrece. Fiecare obiect de încălțăminte trece prin patru etape ale producției și sute de operații. Fiecare pantof poate avea de la 6 pana la nu mai puțin de 60 de piese stilistice. Și toate aceastea sunt executate manual. Împreună cu angajații noștri, există numeroși colaboratori externi care sunt parte din povestea noastră.”- Producator Froddo

Poate nu stiai, dar astfel incurajezi afacerile mici.

   Aici e tot lanțul de care noi nu suntem conștienți când privim produsul respectiv: pe lângă partea de producție, apare și partea ulterioară, de servicii: curierat, distribuitori, retaileri, agenții de marketing, juriști, contabili, IT-ști…și lista ar putea continua. Retailer-ul (noi) se află aici. Ne consider o afacere mica. Multumim pentru sprijinul tau! 

Ce se poate intampla însă este și faptul ca sunt Retailer-i mari (branduri) și câteodată prețul ridicat al produsului reflecta doar marketingul lor fără să livreze calitate. De asta este important sa citim etichetele produselor și să verificam de unde vin și din ce sunt făcute.

   Al doilea diferențiator de preț sunt materialele folosite în producție.

   Încălțămintea poate fi confecționată din materiale diferite. Am scris deja despre captuseală aici.

   Pielea naturală este cel mai apreciat material pentru confecționarea încălțămintei. Și aici se poate merge mai în detaliu și putem clasifica pielea naturală în mai multe tipuri, după vopselurile folosite, adezivi etc. care la final se poate rezume la aceeași etichetă: “Piele naturală”, diferența între produse putand fi enormă.  

   De multe ori mă întreabă clienții dacă prețul unui produs este justificat, deoarece au văzut un model asemănător cu preț mai mic.

Și răspunsul meu e mereu unul evident: Da, există diferențe între încălțămintea din piele cu pretul de, să spunem, 250lei și una din piele cu prețul de 120lei. Sunt clase diferite de produse la fel cum sunt, sa zicem, Dell și Mac, Mercedes și Dacia, Pleurothus și trufele. În orice domeniu se găsesc aceste diferențe, dar cumva nu ne întrebăm de ce există între Dell si Mac, deși amândouă sunt calculatoare. Cumva înțelegem diferența între cele două, dar la „papuci” suntem în ceață.

   Cititi ce spune producătorul despre materialele folosite:

Fiecare pantof pe care îl oferim pieței este produs într-un mod prietenos mediului înconjurător, fara nicio substanță nocivă sau compuși chimici precum Crom VI.

În plus, în procesul de fabricație al încălțămintei folosim exclusiv adezivi pe bază de apă. Producem încălțăminte căreia îi pasă de mediul înconjurător precum și de sănătatea copiilor.

Toate materialele pe care le folosim provin din surse de încredere, de la producatori europeni și respectând cele mai înalte standarde ale Uniunii Europene. Suntem mândrii că putem spune că micii noștri papucei sunt fructul cooperării europene.” – Producator Froddo

   Adevărul este că folosirea materialelor sintetice scade drastic prețul încălțămintei. Însă sunt materiale neprietenoase pentru picioare. Încălțămintea sintetică face picioarele să transpire; amplifică temperatura ridicată sau pe cea scăzută de afară; nu se adaptează formei piciorului și nu se poate spune că sunt confortabile. Materialul se deteriorează mult mai repede decat pielea naturală și necesită spălare frecventă, ceea ce duce la deteriorarea și mai rapidă.

   Ajungem să cumpărăm încălțămintea mai frecvent, (încurajăm producția) și le aruncăm mai des, ajungând la aceleași costuri pe termen lung și cu amprentă mai mare asupra mediului.

   „Există multe probleme de poluare în strânsă legatură cu industria încălțămintei. Acestea apar în timpul producției materiei prime cât și pe timpul manufacturii încălțămintei.

Totuși, până de curând singura grijă pe care producătorii o aveau a fost legată de utilizarea materialelor poluante și chimicalelor în producția încălțămintei, precum și deșeurile gazoase, lichide sau solide emise pe timpul producției.

   În prezent, cea mai mare provocare ecologică pe care industria încălțămintei o are în față, este cantitatea enormă de deșeu generat la sfârșitul duratei de viață a încălțămintei. Aproximativ 12 miliarde de perechi de încălțăminte produse la nivel global în decursul unui an, majoritatea fiind depozitate în gropile de gunoi. Gropile de gunoi pot duce la poluarea serioasă a pânzei freatice, datorită levigatului. Gropile de gunoi devin un spatiu extrem de limitat, în special în anumite tări europene unde acestea nici nu sunt existente.”

   Pentru a concluziona un subiect mult mai amplu decât ce am extras aici: când vorbim despre materiale, acestea pot influența direct sănătatea și mediul înconjurător. Când vorbim de muncă, aceasta infuențează economia.

Dacă îți pasă de acestea, te rog, alege-ți în viitor încălțămintea cu grijă.

blog incaltaminte copii

← Older Post Newer Post →Lasa un comentariu

Please note, comments must be approved before they are published

Liquid error (sections/article.liquid line 286): Could not find asset snippets/spurit_dmr_collection_template_snippet.liquid